‘Het is een oorlogsverklaring met de bedoeling om ons te provoceren’

Interview De Wereld Draait Door

De schrik waart door door Europa. Na de golf van terrorisme in Frankrijk was het gisteren raak in België. De politie voerde in Verviers een eerder geplande antiterrorisme actie uit. Bij een huiszoeking werden er direct schoten gelost en waren er explosies. Het resultaat: 2 doden en 1 zwaargewonde aan de kant van de vermoedelijke terroristen. Ook in andere steden werden acties gehouden, in totaal werden 13 mensen aangehouden. De terroristen zouden het gemunt hebben op de Belgische politie. Er zou geen relatie zijn met de gebeurtenissen in Parijs. Wij vragen Peter Vandermeersch en de Belgische journalist Pieter Stockmans naar hun visie op de gebeurtenissen. Kijk hier.

Interview De Nieuws BV

De terreurdaad in Parijs moet niet enkel gezien worden als een aanval op onze vrijheid van meningsuiting. Dat zegt Journalist Pieter Stockmans vandaag in De Nieuws BV. Volgens hem moet de daad in een andere context gezien worden: ‘Er is al 13 jaar een oorlog bezig in Irak en al 3 jaar in Syrië.’ Stockmans reist geregeld door het Midden-Oosten en de Arabische wereld. Dit voorjaar trok hij naar de bakermat van de internationale jihadbeweging: Jordanië, het land met de meeste buitenlandse Syriëstrijders. Daar bracht hij tijd door bij jihadisten van ISIS en Jabhat Al-Nusra. Hij sprak ook al met Belgische Syriëstrijders en hun families. Hij schrijft voor het Belgische tijdschrift Knack, MO* Magazine en heeft zijn eigen journalistieke project ”Tussen Vrijheid en Geluk”.

‘We moeten allemaal erkennen dat wat in Syrië, Irak en Palestina gebeurt een enorme die impact heeft op zeer veel jongeren die hier leven. Vooral op moslimjongeren, omdat ze zich identificeren met de slachtoffers daar.’ Volgens Stockmans moeten we radicalisering niet alleen signaleren en melden, maar moeten jongeren ook meer les krijgen over de conflicten in Syrië, Irak en Palestina. ‘Ik doe dat persoonlijk al tien jaar lang. Ik vertel gewoon wat de situatie daar is. Onverbloemd. De slachtoffers die vallen, maar ook heel persoonlijke verhalen. Daarmee schets ik een persoonlijk beeld, waarmee jongeren hier in België en Nederland zich kunnen identificeren. En ik denk dat ik op die manier de laatste tien jaar veel jongeren heb gederadicaliseerd.’

Beluister hier het interview:

https://media-service.bnnvara.nl/webservice/player_bnnvara_v1.php?id=332252&cookie=false&autostart=false

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s