‘Beste meneer, ik kom mijn familie halen’

“Mijn ouders zitten nu op een vluchtelingenboot op zee. Ik ga hen halen in Sicilië. Wil jij mee?” Journalist Pieter Stockmans kon zijn ogen niet geloven toen hij het Facebook-berichtje van Azzam Daaboul las. Azzam was eerder vanuit Syrië naar België gevlucht en Pieter wist dat hij met man en macht zijn familie naar België probeerde te halen. Via de legale manier lukte het hem echter niet en dus nam Azzam een rigoureus besluit. Via een smokkelaar regelde hij voor zijn familie de overtocht van Egypte naar Sicilië. “Ik viel echt van mijn stoel”, vertelt Pieter in ‘De Nieuws BV’. “Ik wist dat het levensgevaarlijk was en dat er toen al heel veel doden waren gevallen.” Desondanks stond Azzams beslissing vast. “Dus ik was me er van bewust dat het een serieuze zaak was.” Samen reisden ze af naar Italië en tekende Pieter het ongelofelijk verhaal van Azzam en zijn familie op.

“11 dagen hebben ze op de boot gezeten”, vertelt Azzam. “Al die tijd hebben ze niets kunnen eten of drinken. Het water was vuil. Mijn moeder heeft het met haar hoofddoek geprobeerd te filteren en de kinderen kregen het water uit de mond van hun moeder. Zo probeerden ze te overleven.”

Zaterdag lees je het indrukwekkende verhaal in het Vlaamse weekblad ‘DS‘ van De Standaard. Het uitgebreidere verhaal lees op de website van Pieter Stockmans. Bekijk hier de foto’s van hun reis.

Beluister hier het interview:

https://media-service.bnnvara.nl/webservice/player_bnnvara_v1.php?id=339147&cookie=false&autostart=false

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s