Kind in Syrie: spelen met je reddingsvest

‘Het was bizar. De vader van de Syrische meisjes had zwemvesten gekocht voor de overtocht naar Europa. De meisjes deden die meteen aan en gingen lachend spelen door op de fluitjes te blazen. Ze beseften niet dat die dingen hun leven moesten redden’.

De Vlaamse journalist Pieter Stockmans reisde in het jaar van de vluchtelingenstroom mee naar Europa met een Syrisch gezin dat hij al jaren volgt. Hij maakte bizarre dingen mee. De paniek van dezelfde lachende meisjes tijdens het oversteken van de grens tussen Griekenland en Macedonië, het heeft allemaal diepe indruk op hem gemaakt. 

Terwijl ze wachtten tot mensensmokkelaars hen over de grens hielpen vroegen de meisjes Stockmans waarom hij hen niet meenam met het vliegtuig. ‘Het was hartverscheurend’.

Stockmans pleit voor een andere benadering van het vluchtelingenvraagstuk. Belangrijkste uitdaging is ervoor zorgen dat de vluchtelingen die in Turkije terecht komen daar integreren. ‘De meesten van hen willen niet eens naar Europa’.

Op radio1.nl kun je het gesprek terug luisteren.

De reportage die Pieter Stockmans schreef voor MO* Magazine kun je hier lezen: http://www.mo.be/reportage/papa-waarom-nemen-we-niet-het-vliegtuig-naar-europa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s